Social Icons

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η ιστορία του Playstation ( 20 χρόνια μαζί )




Πως εφευρέθηκε το Playstation.

Όλα ξεκίνησαν το 1991,όταν η Nintendo ζήτησε από την Sony να κατασκευάσει ένα πρόσθετο CD-ROM για την κονσόλα SNES με την ονομασία Playstation. Επειδή η Sony ζήτησε να έχει το 25% των κερδών του Playstation και των παιχνιδιών του, καθώς και επειδή αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε αυτό το πρόσθετο, η Nintendo στράφηκε στην Philips,που τελικά έφτιαξαν την αποτυχημένη κονσόλα CD-I. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Sony να σκέφτονται να εγκαταλείψουν το όλο εγχείρημα, ωστόσο χρησιμοποίησαν αυτά που είχαν ήδη αναπτύξει για να δημιουργήσουν μια νέα ισχυρή κονσόλα. Αυτό οδήγησε την Nintendo στο να καταθέτει μήνυση ισχυριζόμενη παραβίαση της σύμβασης και προσπάθησε, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, για την απόκτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του PlayStation με την αιτιολογία ότι το όνομα ανήκει στη Nintendo. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

 Το Playstation 1


Το Playstation 1 παρουσιάστηκε στην αγορά το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνια και το Σεπτέμβριο
του 1995 σε Ευρώπη και Αμερική. Αίσθηση έκαναν οι απίστευτες δυνατότητες της κονσολας για την εποχή της και οι δυνατοί τίτλοι που το συνόδευαν. Έτσι το hardware, σε συνδυασμό με τίτλους, όπως τους Crash BandicootWipeoutTomb Raider και Resident Evil, καθώς και μεταφορές από τα arcade, όπως τα Tekken και Ridge Racer της Namco, δεν άργησαν να φέρουν την κονσόλα στην κορυφή. Σ’ αυτό έφταιξε βέβαια και η πτώση που είχαν εκείνο τον καιρό οι 2 μεγάλες εταιρείες Nintendo και Sega και κατ’ επέκταση οι βιντεοκονσόλες, αφού οι 2 εταιρίες αδυνατούσαν να δουν ότι έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα, για να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος.Με αποτελεσμα ήταν να δημιουργηθεί... πως να το πω...α ναι ενα τεραστιο ενδιαφέρον  γύρω από τη νέα κονσόλα της Sony, η οποία πούλησε 102,49 εκατομμύριες κονσόλες.


Το Playstation 2


Ύστερα από την καλή πορεία του Playstation, αναμενόμενο ήταν να κυκλοφορήσει το PlayStation 2. Έτσι και έγινε, ανακοινωνοντας η Sony το Μάρτιο του 1999 την κυκλοφορία του Playstation 2. Η ελευση της κονσολας αυτής δημιούργησε για πρώτη φορά το εξής φαινόμενο: Να δημιουργηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα, για την αγορά του, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην φτάνει την καταναλωση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έγινε η πιο πολυ-πουλημένη κονσόλα στα χρονικά, πουλώντας 130 εκατομμύρια κονσόλες( πάνω-κάτω ). Ήταν η πρώτη κονσόλα που ενσωμάτωνε DVD-ROM, δίνοντας του τη δυνατότητα για ακόμα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια και για αναπαραγωγη ταινιών σε DVD, κάνοντας την κονσόλα Multimedia Station. Επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που μπορούσε να τοποθετηθεί οριζόντια και κάθετα, κάνοντάς την πολύ βολική ως προς την τοποθέτηση. Το Σεπτέμβριο του 2004 η Sony προχώρησε σε σημαντική αισθητικη αναβάθμιση του PS2. Έτσι κυκλοφόρησε το PS2 Slim, μία έκδοση του PS2 με τις ίδιες δυνατότητες, αλλά σημαντικά μικρότερη και λεπτότερη από τον προκάτοχό της. Για να το καταφέρει αυτό, η Sony επανασχεδίασε την μητρική από την αρχή, ενσωματωσε ένα νέου τύπου Slim Type DVD Drive και έβγαλε έξω το τροφοδοτικό.

Playstation Portable ή αλλιώς PSP


Το 2004 η Sony αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι των φορητών παιχνιδομηχανών. Στην Ε3 2004 παρουσιάζει στο κοινό το PSP (Playstation Portable). Μία φορητή κονσόλα με τις δυνατότητες του PS2 στα γραφικά. Έτσι η κονσόλα κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2004 στην Ιαπωνία και το Μάρτιο και Σεπτέμβριο 2005 σε Αμερική και Ευρώπη αντίστοιχα. Βασικά της χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη ευρεία οθόνη με την πολύ καλή ανάλυση και η χρησιμοποίηση οπτικού μέσου για τα παιχνίδια, το UMD, αντί του παραδοσιακού Cartridge, κρατώντας παράλληλα την αυτονομία της μπαταρίας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το PSP είναι επιπλέον εξοπλισμένο με Wi-Fi, για ασύρματη σύνδεση στο internet. To Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε Slim έκδοση, 20% μικρότερο, με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη βασική μνήμη και composite TV input,το Νοεμβριο του 2008 κυκλοφόρησε Slim and Lite εκδόση με καλύτερη οθόνη και ενσώματωμενο μικρόφωνο,το Ιουλίου του 2009 κυκλόφορησε το PSP Go με μικρότερο μεγέθος,ενσώματωμενη μνήμη αφαίρεση τις ικανότητας να περνεί δισκούς UMD ,το Απρίλιο του 2011 κυκλόφορησε η τελευταία εκδόση το Street με αφαιρεσή του Wifi,το χόντρο μεγέθος του,τη δυνάμικη του εμφάνιση και τα κάτω ενωμενα κούμπια.

Playstation 3


Στις 30 Μαΐου 2005 η Sony ανακοινώνει την επικείμενη κυκλοφορία του PlayStation 3. To πρωτότυπο που παρουσιάστηκε με  Space design με νέο χειριστήριο, πανίσχυρο CELL επεξεργαστή, ενσωματωμένο Blu Ray drive, HDMI, Wi-Fi και καλωδιακή δικτύωση, ασύρματο χειριστήριο και σκληρό δίσκο. Η κυκλοφορία του έγινε το Νοέμβριο του 2006 σε Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη. Η απογοήτευση ήταν ότι η τελική έκδοση ήταν αρκετά πιο ογκώδης από την πρωτότυπη και το χειριστήριο ακολούθησε την πεπατημένη στο design. Ήταν βέβαια ασύρματο, αλλά του έλειπε η δόνηση. Οι πωλήσεις του στην αρχή ήταν «παγωμένες» λόγω και της υψηλής του τιμής, αλλά με τις πτώσεις τιμών καθώς και τους εντυπωσιακούς αποκλειστικούς τίτλους που ακολούθησαν, οι πωλήσεις ανέβηκαν σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.